0183 – 73 07 14 info@321start.nl

Aan de slag!

Kiezen voor 321Start! betekent kiezen voor een nieuwe verfrissende manier van lesgeven en bewegend leren. Met actief, krachtig, bewegend onderwijs, behaal je hogere resultaten, creëert je meer betrokkenheid en plezier in leren. Met bewegend onderwijs komt ieder kind tot zijn recht.

Kinderen willen bewegen. Bewegen heeft een grote impact op de activiteit van onze hersenen. Ze kunnen pas stilzitten als ze een goede balans en lichaamsbeheersing hebben ontwikkeld, door juist veel te bewegen. En toch gaan de lesmethodes voor onze kinderen vaak uit van ‘zittend’ inoefenen op plat vlak.

We willen jou als leerkracht, inspireren om bewegend leren via 321Start een plek te geven in het onderwijs. Niet als een ‘moet’ erbij, maar juist als vervanging van zittend inoefenen. Bewegend leren maakt lessen inspirerend en effectiever. Lesgeven wordt leuker en bespaart ook tijd.

Vanuit onze eigen ervaring voor de klas, ondersteund door de wetenschap, laten we je bewegend leren zelf ervaren, zodat je het enthousiasme van bewegend leren zelf ervaart en makkelijk kunt overdragen. Met 321Start! reiken we je handvatten aan, zodat je meteen aan de slag kunt met bewegend leren op jullie eigen schoolplein.

Interesse?

Neem dan contact met ons op!

Het 321Start!-lespakket ontzorgt de leerkracht met:

 

  • 6 spelaanleidingen voor op het schoolplein
  • 3 mappen met:
    • lessen voor de groepen 1 en 2
    • lessen voor de groepen 3 t/m 5
    • lessen voor de groepen 6 t/m 8
  • een workshop om 321Start! goed te kunnen implementeren

Compleet buitenlespakket voor het gehele primair onderwijs

Het 321Start (buiten)lespakket biedt in totaal maar liefst 54 manieren om op een veelzijdige en verrassende manier buiten bewegend te leren! Met een praktische en inspirerende workshop brengen leerkrachten Rietje en Janneke jullie hun jarenlange ervaring van het bewegend leren bij. Na deze workshop zijn jullie er helemaal klaar voor en staat niets meer in de weg om de kinderen te laten leren door bewegen!

321Start! is een complete aanvulling op iedere bestaande lesmethoden, met uitgewerkte leerdoelen die invulling geven aan de kerndoelen van alle groepen van het primair onderwijs. In het pakket zitten uitgebreide lesbrieven met toelichting en praktische voorbeelden, verdeeld in onderbouw, middenbouw en bovenbouw.

Materialen en voorbereiding

We hebben de lessen zo opgezet, dat ze makkelijk zijn voor te bereiden. Met een uitgebreide toelichting. Behalve de spelaanleidingen op het schoolplein en de lesbrieven heb je weinig extra materialen nodig. 321Start! is laagdrempelig en door alle leerlingen te gebruiken. Bij de lesbrieven zijn de benodigde materiaalkaarten bijgevoegd. Met plaatjes, sommen, tafels, letters of net wat er bij de betreffende les nodig is. Mocht er voor een spel wel extra materiaal nodig zijn, staat dit duidelijk omschreven. Bij extra materialen zijn we uitgegaan van materialen die iedere klas en/of school wel voorhanden heeft.

De lessen en materiaalkaarten zitten allemaal in het lespakket. Verdeeld in onderbouw, middenbouw en bovenbouw. Met herkenbare en kleurrijke illustraties en gemakkelijk in gebruik. De kaarten zijn ook bedoeld om buiten te gebruiken, dus ze zijn al voor je gelamineerd en kunnen tegen een stootje.

Het pakket is breed inzetbaar en laagdrempelig in gebruik. Start vandaag nog met dit complete lespakket en breng leren met bewegen tot leven!

Wist je dat?....

321Start! ook mogelijkheden biedt om zelf spellen te bedenken (graag zelfs, we horen graag van jullie wat jullie ervaringen en lesideeën zijn laughing)

Kom in beweging

Alvast een voorproefje op wat je kunt verwachten van het pakket? Het 321Start! lespakket bestaat uit 6 spelaanleidingen en lesbrieven. Laten we allereerst beginnen met de spelaanleidingen. 

Zo is er de ‘springprikkel’ waar je o.a. ‘paren maken’ mee kunt oefenen met de onderbouw, of al springend de topografische kennis met de bovenbouw kunt automatiseren. 

Het ‘100veld’, bekend uit de meeste lesmethoden die in de klas wordt gebruikt, is met de onderbouw te gebruiken om de lees- en werkrichting te stimuleren. Bijvoorbeeld door in kruisloop over het veld te lopen. Of gebruik het 100veld met de jongste leerlingen als reuzenkralenplank om de lees- en werkrichting eigen te maken. De kinderen werken dan van links naar rechts en van boven naar beneden. Met de middenbouw kun je aan de slag met het inzichtelijk maken van de tafelsommen door deze in te kleuren.

Wist je dat?....

het lopen van de kruisloop effect heeft op de hersenen van kinderen. De linker- en rechterhelft moeten hierdoor samenwerken!

Kom in actie met ‘slalomleren’! Laat leerlingen bijvoorbeeld spelenderwijs (slalommend) rennen naar het juiste antwoord. Door slalommend te werk te gaan en verbanden te leggen tussen de voor- (som) en achterkant (antwoord), leggen de leerlingen verbanden tussen de voorkant (som) en achterkant (antwoord)), herkennen ze de termen en weten ze deze te gebruiken.

Wist je dat?....

je met 321Start! werkt aan de totale ontwikkeling van kinderen? Het ondersteunt de cognitieve, sociaal emotionele en motorische ontwikkeling. 

Met de ‘getallenladder’ wordt spelenderwijs een hoop duidelijk door visueel bezig te zijn met de even en oneven getallen. Door letterlijk sprongetjes te maken, kun je hier tal van spellen op uitoefenen. De getallenladder maakt duidelijk dat 20 verder weg ligt dan 2. Heel geschikt dus om visueel ingestelde kinderen mee te nemen in de wereld van sommen, tafels en getallen.

Het 100veld is met name voor visueel ingestelde kinderen geschikt en de getallenladder voor kinderen die zijn ingesteld op logica. Echter het doen en bewegen geeft in beiden gevallen meer inzicht.

Wist je dat?....

met het afdekken van getallen de structuur van de tafel van vermenigvuldiging zichtbaar wordt?

Ga op zoek naar cirkels in de verschillende letters met de kinderen van de onderbouw, of houd een woordenrace met de bovenbouw bij het ‘letterbord’. Door goed samen te werken en een element snelheid erin aan te brengen wordt spelenderwijs de herkenning van letters of werkwoordspelling geoefend. 

Met (spring)touw geknoopt aan de ‘cijferkring’ maak je o.a. pizzasprongen ter voorbereiding op klokkijken (met de onderbouw) of oefen je touwtje springend de windrichtingen of provincies van Nederland.

Wist je dat?....

touwtje springen goed is voor het ritmegevoel & inschatten van afstand en hiermee bijdraagt aan het rekenonderwijs (tafels) en taalonderwijs (o.a. rijmen, lezen met hakken en plakken)?

De mogelijkheden zijn eindeloos! Het complete pakket is breed inzetbaar en laagdrempelig in gebruik. Start vandaag nog met dit complete lespakket en breng leren door bewegen tot leven!

Wist je dat?....

niet alleen bewegen, maar ook leren stoppen belangrijk is? Denk aan spelletjes zoals ‘Annemaria koekoek’ waar  kinderen leren om te gaan en stoppen. Stil te zijn. Spieren te trainen en je in balans te houden. 

Geef er je eigen draai aan!

Er is geen vastgestelde volgorde in de spellen. Kies wat aansluit bij jouw lessen. De lesbrieven vormen een mooie start, waar je zelf je eigen invulling aan kunt geven. De spellen zijn suggesties. Geef er gewoon je eigen draai aan. Pas ze zodanig aan dat ze goed aansluiten op de lessen waar jij op dat moment mee bezig bent. We maken steeds onderscheid in een hoofdactiviteit en een variatie hierop. Bij de lesmaterialen zitten ook blanco kaartjes. Die kun je gebruiken om je eigen lesdoelen op te schrijven en te gebruiken voor één van de spellen. Met een whiteboard-stift veeg je je eigen tekst er later weer heel gemakkelijk vanaf!

Ga aan de slag en breng leren door beweging tot leven!

321Start!