Aan de slag!

Kiezen voor 321Start! betekent kiezen voor een nieuwe verfrissende manier van lesgeven en bewegend leren. Met actief, krachtig, bewegend onderwijs, behaal je hogere resultaten, creëert je meer betrokkenheid en plezier in leren. Met bewegend onderwijs komt ieder kind tot zijn recht.

Kinderen willen bewegen. Bewegen heeft een grote impact op de activiteit van onze hersenen. Ze kunnen pas stilzitten als ze een goede balans en lichaamsbeheersing hebben ontwikkeld, door juist veel te bewegen. En toch gaan de lesmethodes voor onze kinderen vaak uit van ‘zittend’ inoefenen op plat vlak.

We willen jou als leerkracht, inspireren om bewegend leren via 321Start een plek te geven in het onderwijs. Niet als een ‘moet’ erbij, maar juist als vervanging van zittend inoefenen. Bewegend leren maakt lessen inspirerend en effectiever. Lesgeven wordt leuker en bespaart ook tijd.

Vanuit onze eigen ervaring voor de klas, ondersteund door de wetenschap, laten we je bewegend leren zelf ervaren, zodat je het enthousiasme van bewegend leren zelf ervaart en makkelijk kunt overdragen. Met 321Start! reiken we je handvatten aan, zodat je meteen aan de slag kunt met bewegend leren op jullie eigen schoolplein.

In het kort

  • 6 spelaanleidingen
  • 3 werkvormen per spelaanleiding
  • 3 leerdoelen per werkvorm (onderbouw, middenbouw, bovenbouw)
  • workshop bewegend leren

Compleet buitenlespakket voor het gehele primair onderwijs

Het 321Start (buiten)lespakket biedt in totaal maar liefst 54 manieren om op een veelzijdige en verrassende manier buiten bewegend te leren! Met een praktische en inspirerende workshop brengen juf Rietje en juf Janneke jullie hun jarenlange ervaring van het bewegend leren bij. Na deze workshop zijn jullie er helemaal klaar voor en staat niets meer in de weg om de kinderen te laten leren door bewegen!

 

321Start! is een complete aanvulling op iedere bestaande lesmethoden, met uitgewerkte leerdoelen die invulling geven aan de kerndoelen van alle groepen van het primair onderwijs. In het pakket zitten uitgebreide lesbrieven met toelichting en praktische voorbeelden, verdeeld in onderbouw, middenbouw en onderbouw.

Materialen en voorbereiding

We hebben de lessen zo opgezet, dat ze makkelijk zijn voor te bereiden. Met een uitgebreide toelichting. Behalve de spelaanleidingen op het schoolplein en de lesbrieven heb je weinig extra materialen nodig. 321Start! is laagdrempelig en door alle leerlingen te gebruiken. Als er voor een spel wel extra materiaal nodig is staat dit duidelijk omschreven. Bij extra materialen zijn we uitgegaan van materialen die iedere klas en/of school wel voorhanden heeft.

 

De lesbrieven en materiaalkaarten zitten allemaal in het lespakket. Verdeeld in onderbouw, middenbouw en bovenbouw. Met herkenbare en kleurrijke illustraties en gemakkelijk in gebruik. De kaarten zijn ook bedoeld om buiten te gebruiken, dus ze zijn al voor je gelamineerd en kunnen tegen een stootje.

 

Het pakket is breed inzetbaar en laagdrempelig in gebruik. Start vandaag nog met dit complete lespakket en breng leren met bewegen tot leven!

Wist je dat?....

321Start! ook mogelijkheden biedt om zelf spellen te bedenken (graag zelfs, we horen graag van jullie wat jullie ervaringen en lesideeën zijn laughing)

Kom in beweging

Alvast een voorproefje op wat je kunt verwachten van het pakket? Het 321Start lespakket bestaat uit 6 spelaanleidingen en lesbrieven. Laten we allereerst beginnen met de spelaanleidingen. 

Zo is er de ‘springprikkel’ waar je o.a. ‘paren maken’ mee kunt oefenen met de onderbouw, of al springend de topografische kennis met de bovenbouw kunt automatiseren. 

Het ‘100veld’, bekend uit de meeste lesmethoden die in de klas wordt gebruikt, is met de onderbouw te gebruiken om de lees- en werkrichting te stimuleren. Laat de jongste leerlingen bijvoorbeeld in kruisloop over het 100-veld lopen, terwijl met de middenbouw de opbouw van getallen wordt geoefend.

Wist je dat?....

het lopen van de kruisloop effect heeft op de hersenen van kinderen. De linker- en rechterhelft moeten hiervoor samenwerken!

Kom in actie met ‘slalomleren’! Laat leerlingen bijvoorbeeld spelenderwijs (slalommend) rennen naar het juiste antwoord. Door slalommend te werk te gaan en verbanden te leggen tussen de voor- (som) en achterkant (antwoord), leggen de leerlingen automatisch ook verbanden tussen links en rechts, voor en achter.

Wist je dat?....

bokspringen een voorwaarde is voor het schrijven?

Met de ‘getallenladder’ wordt spelenderwijs een hoop duidelijk door visueel bezig te zijn met de even en oneven getallen. Door letterlijk sprongetjes te maken, kun je hier tal van spellen op uitoefenen. De getallenladder maakt duidelijk dat 20 verder weg ligt dan 2. Heel geschikt dus om visueel ingestelde kinderen, de beelddenkers, mee te nemen in de wereld van sommen, tafels en getallen.

Wist je dat?....

met het afdekken van getallen de structuur van de tafel van vermenigvuldiging zichtbaar wordt?

Ga letterkwetteren met de kinderen van de onderbouw, of houd een woordenrace met de bovenbouw bij het ‘letterbord’. Door goed samen te werken en een element snelheid erin aan te brengen wordt spelenderwijs de herkenning van letters of werkwoordspelling geoefend. 

Met het ‘cijfertouw’ maak je o.a. pizzasprongen ter voorbereiding op klokkijken (met de onderbouw) of oefen je touwtje springend de windrichtingen of provincies van Nederland.

Wist je dat?....

touwtje springen goed is voor het ritmegevoel & de concentratie en hiermee bijdraagt aan het rekenonderwijs (delen) en taalonderwijs (o.a. lettergrepen)?

De mogelijkheden zijn eindeloos! Het complete pakket is breed inzetbaar en laagdrempelig in gebruik. Start vandaag nog met dit complete lespakket en breng leren door bewegen tot leven!

Wist je dat?....

niet alleen bewegen, maar ook leren stoppen en ritmegevoel belangrijk zijn voor de ontwikkeling en het samenwerken van de linker- en rechter hersenhelft?

Geef er je eigen draai aan!

Er is geen vastgestelde volgorde in de spellen. Kies wat aansluit bij jouw lessen. De lesbrieven vormen een mooie start, waar je zelf je eigen invulling aan kunt geven. De spellen zijn suggesties. Geef er gewoon je eigen draai aan. Pas ze zodanig aan dat ze goed aansluiten op de lessen waar jij op dat moment mee bezig bent. We maken steeds onderscheid in een hoofdactiviteit en een variatie hierop. Bij de lesmaterialen zitten ook blanco kaartjes. Die kun je gebruiken om je eigen lesdoelen op te schrijven en te gebruiken voor één van de spellen. Met een whiteboard-stift veeg je je eigen tekst er later weer heel gemakkelijk vanaf!

Ga aan de slag en breng leren door beweging tot leven!