0183 – 73 07 14 info@321start.nl

Vernieuwd schoolplein met bewegend leren

In 2022 vierde basisschool de Contrabas hun veertig jarig lustrum. Diezelfde zomer is tevens het schoolplein in een nieuw jasje gestoken. Het gehele schoolplein is vernieuwd. Naast mooie nieuwe speeltoestellen, een verkeersplein, buitenklassen en een eigengemaakt kunstwerk, is tevens een compleet pakket voor bewegend leren geïntegreerd.

Zowel het plein voor de onderbouw als ook die van de bovenbouw zijn aangepast. Je herkent het bijna niet meer terug! Een prachtig plein voor weer tientallen jaren speel- en leerplezier.

Buitenklassen

De inrichting van het vernieuwde schoolplein is vooral gericht op het stimuleren van kinderen en hun leerkrachten om lekker veel naar buiten te gaan. Er is van alles te beleven. Er is vooral gekozen voor natuurlijke materialen voor de speeltoestellen, maar ook bijpassende valondergronden in natuurtinten. En, met de aanleg van buitenklassen en bewegend leren is het nu ook mogelijk om het lesaanbod van binnen, buiten aan te bieden. Heerlijk in de buitenlucht. Voor de buitenklassen zijn oude tegels van het plein hergebruikt en vermaakt tot halfronde tribunes. Een slimme en vooral duurzame oplossing voor het gebruik van nog bruikbare onderdelen van het oude plein.

Bewegend leren

Deze school heeft bewust gekozen om bewegend leren te integreren in het lesaanbod. Hiervoor is het lespakket van 321Start! ideaal. Dit pakket bestaat uit een complete map met lesideeën en bijbehorende speelaanleidingen voor op het plein. Door de speelaanleidingen op het schoolplein en de lesideeën in de map brengen leerkrachten snel en eenvoudig de lessen vanuit de klas naar het schoolplein. Op deze manier kunnen lessen die normaal binnen worden gegeven, buiten worden aangeboden. De instructie en uitleg vindt vaak binnen plaats. Buiten wordt deze dan ingeoefend en vervolgens verder geautomatiseerd.

Door enerzijds te bewegen en tegelijkertijd te leren blijft de stof beter hangen. Daarnaast bewegen de kinderen ook nog eens meer wat o.a. zorgt het voor de aanmaak van endorfine, waarvan je vrolijk wordt en leerlingen plezier hebben én houden in leren. Ook draagt het bij aan de motorische ontwikkeling van kinderen.

321Start!