0183 – 73 07 14 info@321start.nl

Bewegend leren moet de nieuwe norm worden op de Nederlandse basisscholen. Maar bewegend leren een duurzaam onderdeel laten uitmaken van het lespakket, blijkt in de praktijk best een uitdaging te zijn. En dat is precies waar 321Start! om de hoek komt kijken.

Een van de spelaanleidingen die deel uitmaakt van de vaste schoolpleininrichting zijn de slalompalen.

De 321Start! slalompalen 

Deze 12 houten slalompalen worden in twee rijen op het schoolplein geplaatst. De palen staan niet recht naast elkaar, maar ze verspringen een stukje waardoor het slalomeffect wordt gecreëerd.  Op de palen zijn twee magnetische krijtbordjes bevestigd. Hieraan kunnen de lesmaterialen bevestigd worden, maar je kunt er natuurlijk ook met krijt vragen of antwoorden op schrijven.

Wat is 321Start!?

321Start! is een compleet, kant-en-klaar, bewegend leren lespakket dat basisscholen inspireert en stimuleert om bewegend leren te integreren in hun huidige lesmethode. Het pakket bestaat uit een zestal spelaanleidingen die onderdeel uitmaken van de schoolpleininrichting. Aangevuld met documentatie; lesbrieven en materiaalkaarten die voor iedere groep uitdagende spelsituaties bevatten en een workshop om 321Start! goed en snel te implementeren.

Een buitenles met de slalompalen is niet alleen leuk, het is ook nog eens goed voor de motorische ontwikkeling van een kind. Door te slalommen moeten beide hersenhelften goed samen werken. En deze link-rechts-coördinatie, zoals we deze samenwerking noemen, is belangrijk bij het uitoefenen van tal van alledaagse dingen. Zoals lopen, kijken, schrijven, lezen én leren.

Slalompalen in de praktijk

Het is gelukkig niet nodig om te knippen, plakken en plastificeren voordat je de slalompalen in de praktijk kunt gebruiken. Het 321Start! lespakket bevat namelijk ook een drietal documentatiemappen, waarin verschillende les- en materiaalkaarten zitten. Op iedere leskaart staan twee spelinstructies uitgelegd. Een basisvariant, en een variant die net wat uitdagender is. Uiteraard kan je ook altijd nog je eigen draai geven aan de spelinstructies, en deze noteren op de meegeleverde blanco materiaalkaarten.

Leskaart 321Start! Net als voetballers
Leskaart 321Start! Tik die paal

Van stoelendans naar palendans op het schoolplein

Leerkrachten zijn veelal erg creatieve mensen. Dus maak jij het liefste je eigen spelvariant voor het slalomleren? Dan kan dat natuurlijk ook.

Zo kan je de palen bijvoorbeeld ook gebruiken als een alternatieve stoelendans. Schrijf antwoorden op de krijtbordjes, stel een vraag en start de muziek. Wanneer deze weer stopt, is degene die bij het krijtbordje met het juiste antwoord staat af.

 

Deel je buitenlesidee

Heb jij zelf een buitenles bedacht met de slalompalen? Laat het ons dan gerust weten! Wie weet voegen wij jouw lesbrief toe aan onze documentatie en wordt er binnenkort, op schoolpleinen door het hele land, jouw 321Start! spel gespeeld.

De slalompalen in gebruik tijdens een buitenles.
321Start!