Bewegend leren moet de nieuwe norm worden op de Nederlandse basisscholen. Maar bewegend leren een duurzaam onderdeel laten uitmaken van het lespakket, blijkt in de praktijk best een uitdaging te zijn. En dat is precies waar 321Start! om de hoek komt kijken.
Een van de spelaanleidingen die deel uitmaakt van de vaste schoolpleininrichting is de springprikkel.
De 321Start! springprikkel
De 321start! springprikkel is een evenwichtsbalk die op het schoolplein wordt geplaatst. Aan weerszijden van de balk worden gekleurde stippen op het plein aangebracht. Door de combinatie van een evenwichtsbalk met gekleurde stippen kan de springprikkel voor verschillende lessen ingezet worden. Zo is hij bij uitstek geschikt voor multiple choice vragen.
Wat is 321Start!?
321Start! is een compleet, kant-en-klaar, bewegend leren lespakket dat basisscholen inspireert en stimuleert om bewegend leren te integreren in hun huidige lesmethode. Het pakket bestaat uit een zestal spelaanleidingen die onderdeel uitmaken van de schoolpleininrichting. Aangevuld met documentatie; lesbrieven en materiaalkaarten die voor iedere groep uitdagende spelsituaties bevatten en een workshop om 321Start! goed en snel te implementeren.
Ook de bewegend leren activiteiten op de springprikkel zijn zeer divers. Denk aan over de balk heen en weer lopen, er over heen stappen of springen. Zelfs zittend op de balk kan je toch aan bewegend leren doen.
De doorgeeftrein
Deze spelaanleiding is geschikt voor kinderen uit de onderbouw, met als leerdoel aanwijzend tellen.
Laat 5 kinderen achter elkaar op de evenwichtsbalk zitten. Leg een aantal blokjes op de laatste stip rechts van het achterste kind. Het kind pakt een blokje op met zijn linkerhand en legt het met zijn linkerhand op de eerstvolgende stip aan de linkerkant. Het tweede kindje pakt het blokje op met rechts en legt het in de stip rechts voor hem. Zo ga je door tot alle blokjes helemaal naar voren zijn verplaatst. Vervolgens vraag je aan de kinderen hoeveel blokjes ze hebben verplaatst.
Deze kruislingse beweging, wordt vaak gebruikt in oefeningen om de motorische vaardigheden en hersenfuncties te verbeteren. Het helpt bij het ontwikkelen van een goede samenwerking tussen beide hersenhelften, wat weer belangrijk is om te leren lezen en schrijven.
Uitdagende les voor de bovenbouw
Hoe ouder de kinderen worden hoe uitdagender je de lessen kunt maken. Zo zorgt het volgende lesidee voor zowel een verbeterde balans en coördinatie, en hij is goed voor de sociale vaardigheden van kinderen doordat ze samen het juiste antwoord moeten kiezen.
Laat een groepje kinderen achter de evenwichtsbalk plaatsnemen. Stel een meerkeuzevraag en vermeld de kleuren bij de verschillende antwoorden.
De kinderen kunnen overleggen over het juiste antwoord en vervolgens gaat de eerste uit het groepje de evenwichtsbalk op. Bij de juiste kleur aangekomen tikt hij met het puntje van zijn voet het juiste antwoord aan. Dit gebeurt zowel met de linker als de rechtervoet.
Springprikkel in de praktijk
De springprikkel is een spelaanleiding die multi-inzetbaar is. Zo kan je hem gebruiken tijdens de lessen, maar ook in de pauzes en na schooltijd is het een gewilde spelaanleiding. Zo zijn er kinderen die deze evenwichtsbalk gebruiken als bankje om op zitten en hij wordt ook vaak gebruikt voor actievere spelletjes zoals een wedstrijdje balkduwen.
321Start! op jouw schoolplein
Benieuwd welke lessen je nog meer kunt geven met de springprikkel? Neem dan even contact op met een van de onderwijsadviseurs van BOERplay.